Bathing Beauties

This competition entry is for a new beach-side restaurant and boat house incorporating training facilities and a lookout for the Royal Lifesaving Society on the north east coast of Great Britain. 

The building is to be wrapped or clothed in two layers. The external skin is horizontal hardwood slats profiled to shed water. The second, internal skin will be timber framed glazed panels. The two skins of the building provide a range of possibilities, just as, when dressing for variable weather we wear layers which can be removed or added as necessary. The possibility for adaptation provides not only pragmatic solutions, but poetic and cultural responses to the site and brief. We wanted to highlight the changeable nature of the sea and the weather and the possibility for drama that it provides.